Close
Max Media Emmen Marco Polostraat 16

Interactieve video geeft je de regie! Maar wat is het?!

Alleen kijken of ook beleven?

Wat gaat interactieve video toevoegen?

Al 15 jaar maken we video’s. Eigenlijk op een traditionele manier. Van te voren wordt bekeken waar de video over moet gaan, wat de doelstelling is en wat we willen overbrengen op de kijker. Hiermee bepalen we ook het verhaal en de volgorde van de beelden. In de meeste gevallen is dit ook de beste manier. Wat gaat interactieve video hieraan toevoegen?

Kan dat?

Wij bepalen samen met de opdrachtgever hoe de video begint en hoe het eindigt. De kijker daarentegen hoeft alleen maar te kijken en te begrijpen. De kijker kan de video niet manipuleren anders dan stopzetten en pauzeren. Maar stel je nu eens voor dat je niet alleen kunt kijken, maar ook kunt bepalen hoe de video verloopt? Stel dat je zelf de regie hebt over de video die je wordt aangeboden. Kan dat? Jazéker kan dat. De techniek van het internet is al een ruime tijd geschikt voor het produceren van dergelijke video’s. Alleen wordt het nog niet op grote schaal toegepast. Dat is best jammer. Want zo’n dergelijke interactieve video is natuurlijk heel breed inzetbaar. Als je er even voor gaat zitten kun je zo een aantal voorbeelden bedenken waar deze vorm van interactiviteit goed zou kunnen werken. Voordat ik een aantal voorbeelden ga beschrijven, wil ik eerst iets meer vertellen over de techniek hierachter.

HTML5

Een videobestand is alleen interactief te maken door er interactiviteit aan toe te voegen.

Een videobestand is een videobestand. Meestal met de extensie .MOV of .MP4 of .MPEG. Deze video’s zijn gemaakt op je telefoon of camera of zijn geproduceerd door een professioneel videoproducent. In elke geval zijn het ‘maar’ videobestanden die je alléén kunt bekijken. In een dergelijk bestand is geen enkele vorm van interactiviteit mogelijk. Hiermee beschrijf ik gelijk het grote struikelblok van interactieve video; het is geen ‘stand-alone’ techniek. Een videobestand is alleen interactief te maken door er interactiviteit aan toe te voegen. Deze toevoeging wordt gemaakt middels software. Programmatuur die door middel van HTML5 als een soort schil bovenop de video wordt gelegd. Om deze ‘schil’ toe te voegen moeten we de video eerst online plaatsen. Daarna wordt deze HTML5 laag toegevoegd die de kijker in staat stelt de video te kunnen ‘bedienen’. Daarnaast kun je vragen inbouwen waar antwoorden op gegeven moeten worden. Je kunt multiple choice vragen inbouwen, of een woordensleep spelletje. Interactieve video is dus een combinatie van een videobestand EN online software.

Winkeldief

Laat ik alles een beetje duidelijker maken door een aantal voorbeelden te beschrijven. het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk videolearning. E-learning doormiddel van visuele content. Stel je voor je hebt een winkelketen. 6 winkels verspreid over Nederland. In elke winkel staat personeel en het personeelsbestand wisselt nog al eens. Je wilt alle werknemers en toekomstige werknemers leren omgaan met agressieve klanten. je zou een workshop kunnen organiseren voor al je personeel op een dag dat geen enkele winkel open is. Maar dan ga je zeker niet je toekomstige werknemers mee helpen. Videolearning is een perfecte tool om dergelijke situaties uit te leggen. In deze videoreeks zie je een aantal scenario’s van boze klanten, winkeldiefstal of agressie waarbij lichaamshouding, taalgebruik of acties van cruciaal belang zijn voor een succesvolle en vooral veilige afwikkeling van de situatie. Je personeel kan op elk gewenst moment online deze video’s bekijken en ook de verkeerde beslissingen maken! Wat zou er kunnen gebeuren als ik de verdachte winkeldief bij zijn arm pak en probeer mee te nemen naar het magazijn? Loopt dat goed af? Of is het beter in gesprek te gaan met deze persoon? Met interactieve video kan je personeel diverse scenario’s uitproberen en zelf zien wat de beste methode zou kunnen zijn in bepaalde situaties.

Onder water

Voordat ik nog een voorbeeld ga bespreken, moet ik het eerst nog even hebben over wat er nu eigenlijk onder water gebeurd bij het afspelen en bedienen van deze video’s. De maker/bedenker/opdrachtgever van deze video’s kan bepalen of er onder water data wordt verzameld. Stel je voor dat je de video’s op een pagina hebt staan waarbij de kijker moet inloggen. Dan is er al data beschikbaar over wie welke video bekijkt. Daarnaast kan het systeem ook data verzamelen over het klikgedrag, score en progressie. Stel je voor dat je de video’s hebt ingezet als E-learning tool. Dan kun je dus een cijfer geven aan de kijker. Als jouw video een paar keuzemomenten en een aantal multiple choice vragen heeft , dan is er onder water dus een score beschikbaar. Welke vragen zijn goed beantwoord? Hoe snel zijn de vragen beantwoord? Welke keuze’s zijn gemaakt?

HR management tool

Het is niet alleen bruikbaar als videolearning gereedschap, maar je kunt het ook inzetten als een HR management tool. Als je videocusrsussen aanbiedt aan personeel, is de informatie die de video’s genereert beschikbaar voor jouw LMS. Deze data is dus te vertalen in getallen en grafieken die door de HR manager te gebruiken is. Je kunt zien wie wat heeft geleerd en wie waar goed is scoort. Dit is net zo bruikbaar als ieder ander E-learning systeem dus. De functionaliteit van deze interactieve video’s doet niets onder voor traditionele geschreven E-learning zoals je misschien al wel kent. Het grote verschil zit hem dus in de manier van aanbieden en beperkt zich niet ten opzichte van normale E-learning. Waar je als HR manager het ook nog voor kunt inzetten is als een virtuele rondleiding voor nieuw personeel. De video kan afdelingen of processen goed uitleggen, vragen stellen, opdrachten geven en mensen voorstellen op een interactieve, speelse en toch educatieve manier.

Hoe dan?

Hoe dan?…zou je je kunnen afvragen. Je zou dit allemaal zelf kunnen doen. Een video (laten) maken, en website opzetten en daar de video’s op hosten, en dan zelf met bestaande software en op maat gemaakte software interactieviteit aan toevoegen. Maar je kunt het ook professioneel laten doen. Ik zou geen blog schrijven over een techniek als Max Media er zelf niet iets mee doet. Uiteraard kun je bij ons terecht om een dergelijk portaal op te laten zetten. Wij produceren de video’s, zorgen voor de webomgeving en maken de video interactief. Je zou eens kunnen kijken op iTention, ons plaform voor interactieve video. Hier vindt je deze informatie nog eens beknopt, maar kun je ook een demo pagina bezoeken. Log in en bepaal of het iets voor jou of je bedrijf zou kunnen zijn. Ik hoor graag van je!